Кой в света живее най-добре през последните 5 години?


Кой в света живее най-добре през последните 5 години?

Международният изследователски център  Галъп Интернешънъл, САЩ направи класация на най-щастливите страни в света според "Форбс". Тези данни са получени след обработката на изследвания, проведени от 2005 г. насам и обхванали  хиляди анкетирани  в 155 страни по света. Петте най-щастливи страни в света са Дания, Холандия, Швеция, Норвегия и  Финландия .

Кой в света живее най-добре през последните 5 години?

В началото  експертите попитали  участниците в допитването за  общата удовлетвореност от живота си по 10-точкова скала. Един от най-често  задаваните въпроси е как  ответника е прекарал  предишния ден. Това позволява на учените да идентифицират общите характеристики на живота на хората. Процентът на "успешните" хора  определяне  окончателния рейтинг на страната.

Интересното е, че повечето от държавите с висок рейтинг  заемат високи позиции в класирането. "Парите - това е, което повечето хора търсят, когато те не  спят. Би било странно, ако успехът в този случай няма да има отражение върху оценката им на живот", - казва Джим Harter, един от ръководителите на проекта. Така например, Дания, която заема 31 място по отношение на БВП, е призната от експертите за най-щастливата страна в света.

В същото време, Коста Рика е най-щастливата страна  на Северна и Южна Америка и заема в крайното класиране  шеста позиция, оставяйки след себе си много по-добре от гледна точка на икономиката  страни. Костариканците имат много висок рейтинг на социалното и психологическото  благосъстояние. Очевидно това са някои системни функции на обществото, които позволяват на хората да ценят и поддържат отлични отношения. Процента на дневното добро настроение в страната е много висока, "- казва Harter.

Но не винаги психологическото благосъстояние определя удовлетвореността от живота. Например  финалистите на последното Световното първенство по футбол в Южна Африка - Холандия и Испания - са в Европейското  класиране в огледално противоположни позиции. Въпреки че Холандия са сред първите пет, не само в Европа, но и в света, Испания заема едва 17-то място от 21 европейски страни участвали  в проучването.

В Русия, подобно проучване е проведено в през 2007. Според резултатите 69% от жителите на Русия частично или напълно са доволни от живота си. На въпроса "Колко сте доволни от  живота, който водите?" Почти една четвърт от анкетираните (23%) заявяват, че са доволни от живота си." Напълно доволни от позицията си на 4% от допитаните. Негативно за живота си отговорили 31% .

Нека припомним, че през 2008 г. VCIOM  проведе проучване относно финансовото състояние на руснаците. Неговите резултати показват, че финансовото  състояние имат  едва 15% от руснаците  и около 20% от запитаните смятат, че живее честно казано лошо. Интересно къде е България ???

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения