Нова мода сред италианците – във ферма вместо на море


Полезна почивка през лятото в биоферма

Звучи доста абсурдно на пръв поглед, но е самата истина. Вестник "Кориере дела сера" излезе с такава статия, в която се казва, че младите италианци предпочитат да прекарат  летните месеци в провинцията и то безплатно, като в същото време свършат и нещо полезно. Тази мода е разпространена в областите Тоскана и Умбрия.

 

Нова мода сред италианците – във ферма вместо на море

Идеята е,  младите да живеят на село няколко месеца, като храната и спането са им безплатни, а в замяна да помагат на фермерите  и собствениците на земя в техният поминък. 

Това включва както бране на маслини и цепене на дърва, до извеждане на паша на стадата, доене на едрият и дребен рогат добитък. Това е един вид лятна бригада на село в която вече има над 3000 ентусиасти.

Идеята съвсем не е италианска , а английска.  Младата по онова време (1971г.) британка Сю Копард всяко лято през уикенда е ходела да помага  във ферма близо до Съсекс срещу безплатна храна и подслон.

После англичанката е решила да основе организация с име  “Световни възможности в биофермите”, която се е разраснала и има клонове по целият свят в това число и Италия.bioferma na selo

Нека обаче уточним, че става въпрос за биоферми и целта е да се подпомогнат с труд собствениците им в не леката селскостопанска работа. Сигурно малцина знаят какво всъщност представляват тези биоферми.

Те трябва да отговарят на много строги изисквания, като например да се спазват всички екологични правила при отглеждането на животните, естественото осеменяване е задължително, животните да има къде да се разхождат и да се хранят предимно с фураж произведен от фермата.

Забраните са също много. Ето някои от тях. Например е забранено да се „тъпчат” животните със синтетични добавки като стимулатори за растеж и ензими. Забранени са генетичните трансплантации  на ембриони.

Кои са плюсовете от такъв вид дейност сред младите хора. На първо място да се научат на труд, ще разберат, че млякото в магазина е жалко подобие на това което е във фермата, и вкуса на плода откъснат от дървото в градина е по-различен от този продаван в хипермаркета.

Ако фермите бяха обикновенни спокойно може да кажем, че младите са станали истински селяни, обаче това са Биоферми и съответно работниците стават с по-възпитаното име биоселяни.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения