Как се мерят черните дупки


Черните дупки могат да бъдат измерени

Физиците Бекдал Томас и Жоао Валенте Крон от Queen Mary College в Лондон, измислиха способ за установяване на еволюционните стадии, през които преминава Черната дупка,съобщава прес службата на университета. За да стане това се прави изследване на участъка където материята все още не е погълната от Черната дупка (така нареченият „хоризонт на събитието”).Изчислението се прави въз основа „решението на Кер” което най-добре описва Черните дупки в звезден и галактически план. Той е установил , че при колапса на материята в черната дупка тя се компресира, което води до увеличаване на скоростта на  въртене.

Как се мерят черните дупки

Нека припомним само, че теоретичната възможност за съществуването на черните дупки в общата теория на относителността е открита на известния физик Алберт Айнщайн. Един от основните изводи на тази теория - тясна връзка между времето, пространството и разпределението  на масите. Според Айнщайн пространството и времето  това са  форми на съществуване на материята.

Ако изчезне материята тогава би следвало да изчезнат времето и пространството. Масата на материята променя геометрията на пространството в зависимост от гравитацията. Геометрията на пространството се променя с времето, както и скоростта на промяна на самото време, което от своя страна зависи от разпределението и движението на материята в пространството, което разбира се, зависи от неговата геометрия. По този начин, геометрията на пространство указва на материята, какви свойства тя трябва да има, а материята от своя страна указва на пространството и времето , как те трябва да се изкривят.

Когато голяма маса вещество се окаже в сравнително малък обем, то под действие на собственната си гравитация това вещество неудържимо ще се свива и ще настъпи катастрофа-гравитационен колапс. В процеса на колапс расте концентрацията на масата и изкривяване на пространството и времето. И накрая, в резултат на компресията идва момент, когато пространство-времето се изкривяват така, че нито един физически сигнал не може да излезе от колапсиращият обект , т.е. за външен наблюдател самият обект престава да съществува. Такъв обект се нарича Черна дупка.

Новите разчети на британските учени могат да се използват за разработване на компютърни модели на черните дупки. Тези модели позволяват на учените да разгледат възможните сценарии на черните дупки, от уравненията за общата теория на относителността, която е доста  сложна.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения