Да искаме много е вредно!


Да искаме много е вредно!

Група учени от  университета в Мъри, Кентъки, САЩ , установили, че хората, които искат едновременно  много неща, особенно  всякакъв вид  съвременни уреди , обикновено са по-малко щастливи от тези, които се задоволяват с наличните такива, съобщава "Дейли Телеграф".Когато човек иска твърде много,  води със себе си   усещането, че желанията му никога няма да бъдат изпълнени. Резултатите са публикувани в списание «Happiness Studies».

Да искаме много е вредно!

Хората започват да харчат повече пари за коледни подаръци, като част от тях са за закупуването на технологични иновации. В този случай, радостта от получаването на такъв вид подарък не продължава прекалено дълго, защото  човек бързо разбира, че покупката не е съвършенна и вече е излязла по-добра версия на същата. 

По време на проучването са интервюирани 101 души, за отношението им към техническите иновации и други видове скъпи продукти, включително мобилни телефони, цифрови фотоапарати, MP3-плейъри, телевизори, игрови конзоли, лаптопи, коли, скъпи маркови дрехи и бижута.

Всеки доброволец бе попитан дали  харесва това, което  вече има, и дали  иска по-нова версия на  същото. В резултат на това, експертите са установили два вида хора: тези, които  оценяват  наличният продукт и тези, които отчаяно исках нещо ново. 

Последните експертите са ги нарекли  "материалисти" или  „WantMores”, както се оказа, тяхната удовлетвореност от живота е значително по-ниска от тази на първата група. жената иска много пари

Вярно е, че това не определя каква е причината, а само желание за нещо по-ново или липсата на качество  на вече закупеното.

Между другото, само преди седмица, професор Ричард Easterlin от Университета на Южна Каролина, САЩ, публикува изследване, което доказа , че в дългосрочен план увеличаването на богатството не е свързано с повишаване на удовлетворението от живота.

 Парадокса  е, че  благосъстоянието и щастието на хората са били свързани, така че увеличаването на богатството увеличава щастието, но това е до един момент  и ако приходите продължават да се покачват  тази зависимост изчезва. Защо ли – отговорете си сами.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения